
Vandaag werd het nieuwe fietsparkeergebouw bij het station Antwerpen-Berchem officieel geopend. Het fietsgebouw aan de Posthoflei is een comfortabele, veilige, overdekte en gratis fietsparking voor treingebruikers met plaats voor 2.150 fietsen. De NMBS doet veel inspanningen om de fietsende pendelaars zo comfortabel mogelijk te onthalen. Zo beschikt de NMBS in België over in totaal 87.602 fietsplaatsen bij stations. Uit tellingen blijkt dat bijzonder veel fietsers dagelijks naar het station Antwerpen-Berchem komen. Om die reden is de capaciteit rond het station verdubbeld. De NMBS investeerde 5,8 miljoen euro in het nieuwe fietsparkeergebouw dat tevens een nieuw herkenningspunt vormt voor de stationsomgeving van Berchem.
De fietscapaciteit bij het station Antwerpen-Berchem is met het nieuwe fietsgebouw verdubbeld. Naast gewone fietsen kunnen ook bakfietsen er comfortabel worden geparkeerd. Dagelijks nemen in het station Antwerpen-Berchem meer dan 15.000 reizigers de trein en uit tellingen blijkt dat meer dan 20% van deze reizigers met de fiets naar het station komt. Dit is een bijzonder hoog aantal in vergelijking met andere stations. Deze fietsers kunnen hun rijwiel veilig en comfortabel parkeren in het nieuwe fietsgebouw of in één van de 1.800 fietsplaatsen op het Burgemeester Edgar Ryckaertsplein. Ook de 250 plaatsen in de beveiligde ondergrondse fietsparking blijven behouden. Alles samen beschikt het station Antwerpen-Berchem voortaan over 4.200 fietsplaatsen.
De NMBS begon in het najaar van 2012 met de bouw van het nieuwe fietsparkeergebouw. Het heeft een hedendaagse open vormgeving, is opgebouwd uit beton en glas en bestaat uit drie niveaus. Fietshellingen zorgen voor extra gebruiksgemak. Fietsers kunnen vanuit de Stanleystraat en de Posthoflei vlot het gebouw inrijden.
Fietsostrade
Op de tweede verdieping ligt de aansluiting met de toekomstige fietsbrug over de Singel al klaar. ‘De fietsbrug en dit fietsparkeergebouw maken integraal deel uit van de fietsostrade Antwerpen-Mechelen’, legt gedeputeerde voor mobiliteit Luk Lemmens uit. ‘Dankzij de brug tussen de Posthofbrug en het station steek je snel en veilig de Singel over en via het fietsgebouw vermijd je het kruispunt met de Statiestraat. Voor fietsers zal het station bereikbaarder zijn dan ooit. Voor de bouw werkt de provincie Antwerpen samen met de Stad Antwerpen, de Vlaamse Overheid en de NMBS. De start van de werken is voorzien voor het einde van dit jaar.’
Veilig gevoel
De openheid, de heldere verlichting en de camera’s geven een veilig gevoel. De aanwezigheid van een fietspunt in het gebouw zorgt voor een goede sociale controle. De medewerkers van het fietspunt houden toezicht op de fietsenrekken, houden ze netjes en kunnen ook kleine fietsherstellingen uitvoeren.
Dankzij het fietsgebouw ontstaat er een nieuw fietsknooppunt aan het station Antwerpen-Berchem. In dit kader zal ook Blue-bike, de blauwe deelfietsen die kunnen worden ontleend in een netwerk van fietspunten aan alle grote stations, in de nabije toekomst naar dit nieuwe fietsgebouw verhuizen. Het station Antwerpen-Berchem is voor Blue-bike heel belangrijk. Het staat momenteel al op de 10e plaats voor verhuringen. Door het stijgend succes zal het aantal Blue-bikefietsen bij het station Antwerpen-Berchem nog voor deze zomer verder worden uitgebreid.
Naast een fietspunt is er in het fietsgebouw, aan de ingang van het station kant Posthoflei, ook een nieuwe broodjeszaak. Zo verliezen reizigers geen tijd en kunnen ze nog snel een broodje of koffie meenemen op hun treinreis.
De NMBS besteedt veel aandacht aan duurzaamheid. Zo is de helling in het fietsgebouw tussen niveau 2 en 3 ingericht als ‘groendak’. Hierdoor wordt een groot deel van het regenwater opgevangen en zorgt het voor extra groen in de stad. Als de huidige capaciteit van het fietsgebouw later niet voldoende zou blijken, kan deze helling ook nog toegankelijk worden gemaakt voor een 500-tal extra fietsenstallingen.
Woordkunst
De woordguirlande op het fietsgebouw vormt een spreekwoordelijke slinger van woorden doorheen het gebouw. De lettertekens op de gevels communiceren op een subtiele manier met de gebruikers van het fietsgebouw en de omgeving. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid van voorbijgangers, fietsers, automobilisten en treinreizigers.
De fietser die zijn fiets in het gebouw parkeert, zal geleidelijk de woordguirlande ontdekken. Het is een lyrisch spel met woorden. Deze stukken woordproza vormen samen één geheel. Het is een taalkwinkslag verwijzend naar de interactie van de fietser met de stad, de seizoenen en de steeds wisselende waarnemingen tijdens zijn fietstocht. De woorden fungeren ook als herkenningsplek om snel uw fiets terug te vinden.
Voor de letters ontwikkelden grafisch ontwerpers Hugo Puttaert en Jelle Maréchal speciaal een lettertype, de ‘Berchem Folded Sans’. Dit is een Monospace font waarbij elke letter exact even breed is. De woordguirlande geeft een extra toets aan dit nieuwe visitekaartje van de Berchemse stationsomgeving.
Gevel kant perrons
- Flitsend licht gezel
- En de ochtendzon in het vizier heerlijk zeg
Zuidgevel (kant Antwerpen-Centraal)
Gevel kant Posthoflei
- Zerp bruisend zog trappen zie speurende ogen oei
- Flarden geronk veraf bijna te laat rep je
- Koffie bitterzoet snel en lekker oef
Noordgevel (kant Singel)